1970 - 1971

Rond 1966 ontstaan de eerste contouren van Solution uit de resten van The Keys, een jazzband die al enige tijd furore maakt in het Groninger studentenmilieu.
In de eerste jaren na de Keys heet de band Soulution en er is een regelmatige wisseling van de bezetting.
De groep speelt lichtvoetige jazz met onder meer Ad Kooi als bassist, Frits Lagerwerff op trompet/cornet en Louis de Vries is de croonende zanger. In 1966 maakt onder meer Ap(pie) Alberts (saxofoon) nog deel uit van de band. Hij zal later bekend worden met A.A. and the Doctors. Vanaf de jaren zeventig komt de band in rustiger vaarwater terecht.
Omdat de bandnaam onterechte associaties oproept met de overgewaaide soulrage, wordt de 'U' verwijderd en verandert deze in Solution.

De band bestaat inmiddels uit Tom Barlage blaasinstrumenten en keyboards, Hans Waterman drums en percussie, Willem Ennes piano en de uit Focus overgekomen Peter van der Sande als zingende bassist.
De band heeft opmerkelijk genoeg geen vaste gitarist naar speelde door de jaren met de gast-gitaristen John Schuursma, Michiel Pos, Jan Akkerman en Harry Hardholt. John Schuursma, een vriend van het eerst uur van Solution, helpt de band aan een deal met Catfish, een sublabel van Bovema waar Joop Visser de groep onder zijn hoede neemt. Visser zou later furore gaan maken met Charlie Records. In 1971 komt het debuut uit. De combinatie van jazz, rock en progressieve muziek valt in goede aarde.
Nog voordat de plaat in de winkels ligt wordt Van der Sande vervangen door Guus Willemse (eerder in de band van Rob Hoeke en Truce.)